Levi Henriksen:

Forfatteren besøkte bedehuset

«Jeg har vokst opp på bedehuset, og der gått verdens beste forfatterskole og litteraturstudium, på søndagsskolen der.» 

 På Bjørkelangen bedehus hadde de lokale Normisjons-foreningene slått seg sammen og arrangert litteraturkveld. De fikk besøk av Levi Henriksen, som de 20 siste åra har skrevet svært mange gode romaner og ikke minst er novellene hans fantastiske. 

Tekst og foto: Elin Stillingen 

Han ble bokbadet av den lokale Arnfinn Wennemo. Det var flott å se så mange misjonsfolk og boknerder møte opp sammen. Den nyeste boka til Henriksen, «Som vi forlater våre skyldnere», tar utgangspunkt i det 10. budet: «Du skal ikke begjære din nestes kone…». Hovedpersonene kjemper med dette budet gjennom nesten 190 sider. I sitt strev forholder disse hovedpersonene seg ganske uanstrengt og hverdagslig til bibelske personer som Sakkeus, Judas Iskariot og Jesus. 

Verdens beste forfatterskole

– Hvem er du, Levi?

– Fra Granli utenfor Kongsvinger. Jeg er forfatter, gentleman og rockemusiker i den breidbeinte rockekvartetten Levi Henriksen og Babylon Badlands.Bygda Skogli og bedehuset Eben Ezer, går igjen i alt han skriver. Bygger på Zion Granli – et eldre forsamlingshus «med Jesus på korset, ikke bare korset som på Bjørkelangen». 

– Jeg har vokst opp på bedehuset, og der gått verdens beste forfatterskole og litteraturstudium, på søndagsskolen der. 

– I oppveksten trodde jeg alle mennesker var pinsevenner, for jeg vokste opp i en enklave. Derfor er jeg enda dårlig på langtidsplanlegging, fordi predikantene alltid sluttet med: «Da sees vi neste søndag, om ikke Herren henter oss i mellomtida!» 

Preget av "hardcore pinsemiljø"

Levi ønsker å underholde folk med alt han driver med. Vil gi folk gode opplevelser som får folk til å føle seg litt bedre etterpå, litt klokere og visere. Alt er preget av oppveksten i et «hardcore pinsemiljø».Siste boken er basert på det 10. bud. Du skal ikke begjære din nestes ektefelle osv. Det er det mest konkrete budet – mye klarere enn «Du hedre din mor og far». Boka består av 3 langnoveller.
Den første novellen heter "Apasje", om en gutt på 11 år i 1972 som drømmer om å få både en Apasjesykkel (Norges stiligste og kuleste sykkel på 70- og 80-tallet), og den nye jenta i klassen, men som er sammen med klassens bølle som har en Apasjesykkel. 

Gutten reflekterer flott over ting i novella som Levi leser et utdrag fra, og jeg biter meg merke i: ««Ikke være en vinglefant som Simon Peter», sa Bestefar.» Gutten er den eneste på Eben Ezer som leser indianerbøker. Han er kunnskapsrik om apasjehøvdingene liv, men forfatteren Ellis skriver aldri om Apasjer. Dessuten: «Hjortefot sloss med de hvite mot andre indianere, det ville være som om noen forteller om historien om en flink quisling». 

Bibelsk språk

Levi skriver «ganske blomstrete» - du skal ikke ha lest mye i Bibelen for å kjenne igjen mye, fordi den er et arsenal av allmennmenneskelige forhold som kan brukes og brukes.Om brødre i kamp, kan man hente inspirasjon fra Kain og Abel, og Esau og Jacob.
Det er også tema i den andre novellen, med to brødre som heter Seth og Enok. Den ene broren ligger med den andres kone. Begge har anstrengt forhold til faren som var forstander på Eben Ezer.Da Henriksen gjorde research i Alaska møtte han prest da han skrev om norske utvandrere der, en prest som lagde nye historier basert på Bibelen. Det ble en fantastisk formidling.

Virkeligheten overgår fantasien

Den siste langnovellen, «Redningsmannen er oppstanden», er en real påskekrimnovelle. Den handler om en pastor på Eben Ezer som opplever at elskerinnen hans dør i senga i leiligheten over bedehuset.– Jeg har aldri klønete hovedpersoner, de er alltid langsomme vinnere. Det sprøe er at virkeligheten alltid overgår fantasien, som i Knutby» Tro, religion og begjær, er det vi sliter mest med alle sammen.

Springsteen er "pinsevenn"

Etter sin oppvekst i pinsemiljø, mener Levi å kjenne igjen tendensene flere steder.– Bruce Springsteen er en pinsevenn med elektrisk gitar når han løper over scenen. Man kjenner igjen den elektriske stemningen og ekstasen på møtene».Og:– Jeg har hatt mye bedre samtaler om tro på barer og puber enn i bedehus, sier Levi.

«Jeg har hatt mye bedre samtaler om tro på barer og puber enn i bedehus» 

Når alvoret er størst, blir humoren best

Vi som var der fikk god anledning til å stille spørsmål. De fleste som spurte om noe, hadde faktisk lest romanen «Harpesang» fra 2014, som jeg mener er Levi sin aller beste roman, og som anbefales på det sterkeste.

– Hvor mye lever karakterene sitt eget liv? – De lever mer om man skriver godt. Som et tog, du vet hvor du går på, og hvor du skal, og så kan du gå av mange steder underveis.

– Hvordan tar troende det at du skriver om dem?– Jeg har vokst opp med mennesker som tror på Gud av hele sitt hjerte. Når alvoret er størst, blir humoren best. Først når jeg kunne bruke min bakgrunn som pinsevenn med humor – når jeg fant stemmen min – kunne jeg bruke det. Det er nok på ta av, f.eks. forbud mot langbukser og tvunget langt hår for kvinner. Å bryte en slik norm krever mer mot enn å gå i 8.mars-tog. Jeg skriver humoristisk, ikke uærbødig.– Jeg likte ikke prektige predikanter, likte Aage Samuelsen som hadde «blod og møkk under neglene». Og Johnny Cash.

«Jeg likte ikke prektige predikanter, likte Aage Samuelsen som hadde «blod og møkk under neglene». Og Johnny Cash.» 

Historier i stedet for TV– En annen velsignelse ved å være pinsevenn, var at vi fikk TV sent. Og dermed leste vi i stedet. Jeg kommer fra talere, ikke seere i storfamilien. Vi fortalte historier i stedet for å se TV. Og hva med søsknene Halvorsen i «Harpesang», finnes de? Levi forteller at det som skjedde i virkeligheten, skjedde 28. mars 1996, samtidig med Levis fars begravelse, hvor moren hans og søsknene sang. Det ble brukt i romanen som kom 8 år etterpå.– I virkeligheten finnes «De 10 syngende søsknene Kolbjørnsen» - det må jo være det beste bandnavnet noensinne, mener Levi Henriksen.

--  Jeg veldig glad jeg brukte en kveld på dette. Mer litteratur til bedehuset, takk! 

Levi Henriksen & Babylon Badlands spiller på Kulturarena Aurskog-Høland på Bjørkelangen 19. oktober. Og på Herr Nilsen i Oslo 5. november.


Stasjonsveien 58, 1940 Bjørkelangen
© 2019
Powered by Webnode
Create your website for free!